Nyheter

De senaste dagarna har ett antal IT-attacker skett mot Sverige. Under tisdagen och onsdagen attackerades bland annat Sveriges Television och andra medier samt flera flygbolag.

– Vi såg en ökad aktivitet och anrop mot våra servrar som var onormal, säger Adde Granberg, teknikdirektör på SVT och fortsätter.

– Det är någon som testar våra system. Det krävs vidare analys för att se vem som ligger bakom det.

Även på nyhetsbyrån TT har man haft liknande problem under tisdagen och attackerna mot SVT och TT verkar ha skett samtidigt.

Även SAS utsattes för en hackerattack och SAS hemsida låg under flera timmar nere på tisdagen. Det är ännu inte känt vem som låg bakom attacken eller om de är koordinerade.

– Vi kan bara se att den ligger nere och vi arbetar för fullt för att återställa den och stoppa attacken, berättar Anna Sandell, presschef på SAS.

Den senaste veckan har också flera sjukhus och universitet också utsatts för attacker. Många gånger så har det handlat om överbelastningsattacker mot dom.

Attackerna mot Sverige har ökat de senaste åren och ledande experter inom IT-säkerhet säger att spåren pekar pekar mot Ryssland. 2022 uppmanade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap svenska företag och myndigheter att se över sina säkerhetsrutiner