Nyheter

På lördagskvällen varnade hackernätverket ”Anonymous Sudan” att de under söndagen skulle attackera samhällsviktiga verksamheter och myndigheter under söndagen. Under söndagen har flera sajter och företag utsatts för överbelastningsattacker.

Enligt gruppen kommer man under dagen att attackera bland annat Bank-id, e-legitimation, Vattenfall, Kivra, SOS Alarm, Klarna, SJ, SL, Skatteverket, och Avanza. Flera av de sajter man har sagt ska attackera har under förmiddagen uppgett att de under morgonen haft problem. Det attackerade sajterna är e-legitimation, Vattenfall, Kivra och Klarna. Även Tele2, Saab och Energimyndigheten, skriver Anonymous Sudan på sin Telegram.

Hackerkollektivet Gruppen Anonymous Sudan har tidigare attackerat flera mål i Sverige och bland annat ställt till stora problem för flygbolaget SAS och flera tågbolag. Samma dag drabbades även flera svenska universitet. På tisdagen var det angrepp mot svenska mediehus.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger att de också utsatts för någon form av attack mot sin hemsida.

– Vi var medvetna om att det har uttalats hot under dagen och nu fick vi också en släng av det. Hackerattack slår brett mot svensk infrastruktur, säger Emelie Ruud, presskontakt på MSB.

Enligt gruppen så kommer attackera mot svenska myndigheter pågår fram tills på tisdag.

Det är få saker som talar för att det handlar om en hackergrupp fårn Sudan. Flera oberoende experter misstänker att det rör sig om en rysk grupp av hackers.

Anonymous Sudan skriver på sin Telgram-kanal att orsaken till attackerna mot Sverige är för att Sverige inte officiellt bett om ursäkt för Koranbränningarna.