Nyheter

Idag markerade en betydelsefull dag på Plikt- och prövningsverket när civilpliktiga för första gången på 15 år skrevs in och krigsplacerades inom ramen för den återaktiverade civilplikten. Senast någon krigsplacerades med civilplikt i Sverige var 2009.

Civilplikten, som är en del av totalförsvarsplikten och motsvarigheten till värnplikten inom den civila sektorn, vilade sedan 2010 tillsammans med värnplikten. Men det var först år 2017 när värnplikten återaktiverades som civilplikten återigen kom i fokus.

Regeringen tog i december 2023 beslut om att återaktivera civilplikten inom elförsörjningsområdet och kommunal räddningstjänst. De första som berörs är personer som är utbildade men inte anställda inom kommunal räddningstjänst.

Individer som under de senaste 20 åren har genomgått relevant utbildning vid Statens räddningsverk eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), och har kompetens för räddningstjänstuppgifter, har kontaktats av MSB. Utvalda individer kommer att genomgå en särskild utredning, kallad annan utredning, enligt lagen om totalförsvarsplikt. Syftet är att fastställa om de har nödvändig kompetens och fysisk förmåga för att tjänstgöra inom kommunal räddningstjänst.

Plikt- och prövningsverket har genomfört en disponibilitetskontroll för att säkerställa att dessa personer inte redan är krigsplacerade. Efter att MSB har genomfört utredningen skickar de en hemställan till Plikt- och prövningsverket med listor över individer som ska skrivas in och krigsplaceras.

För de individer som krigsplaceras innebär det dels att de kan kallas in till tjänstgöring vid höjd beredskap, dels att de kan kallas till repetitionsutbildning enligt lagen om totalförsvarsplikt.

Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket, uttryckte stolthet över att skriva in de första civilpliktiga på 15 år och betonade Plikt- och prövningsverkets roll i det svenska totalförsvaret.

Plikt- och prövningsverket kommer att skicka ut kallelser till de som ska genomgå repetitionsutbildning, med en förberedelsetid på 180 dagar. MSB ansvarar för att genomföra repetitionsutbildningen av de krigsplacerade individerna. Efter utbildningen kommer de att tilldelas befattningar inom krigsorganisationen, med räddningsperson och räddningsbefäl som aktuella befattningar.