Nyheter

Den våldsvåg som går genom Sverige har skapat en oro bland befolkningen. Var tredje svensk är nu rädd för att man själv eller en närstående kan drabbas av det pågående gängkriget.  Det visar Aftonbladet/Demoskops undersökning.

Närmare 85 procent av svenskarna känner en oro, vilket är en ökning med fem procentenheter sedan förra mätningen 2019. I undersökningen från Aftonbladet/Demoskop uppger  32 procent av svenskarna att man känner oro för sprängdåd. Totalt 14 procent uppger att man är rädd för att själv drabbas, medan 28 procent känner oro för sina närstående.

– Det är även den högsta siffra som uppmätts i undersökningarna sedan vi började mäta i november 2016, säger Demoskops vd Karin Nelsson.

Nelsson berättar också att oron för krig har ökat det senaste året med totalt 31 procentenheter – från 31 procent 2019 till totalt 62 procent.

– Den oron har mer än fördubblats, men samtidigt är oron för krig inte lika stor som för våldet i samhället. Våldet i samhället har varit närvarande på olika sätt och legat i topp sedan vi började med mätningarna 2016, säger Karin Nelsson.

– Samtidigt kan man konstatera att 68 procent inte känner sig oroliga men 32 procent är en anmärkningsvärd siffra.