Nyheter

Polisen i Karlstad går nu ut med en varning till föräldrar och ungdomar i Karlstad att inte bära märkeskläder. Det är en oroande trend säger polisen i Tia Jylhä

Det är Tia Jylhä, brottsförebyggande samordnare vid områdespolisen i Karlstad, som i NWT talar ut om en oroväckande trend i Värmland. Polisen uppmanar vårdnadshavare att hålla sina barn borta från vissa platser under kvällstid.

– Det är en otrygghetsfaktor att ha dyra kläder på sig där, vilket många har. Det kan vara en dyr märkesväst, guldkedjor eller en keps med ett riktigt dyrt märke. Vi ser trender att ungdomar rånar varandra och säljer vidare, säger Tia Jylhä till NWT.

Polisen har också sett av en ökning av vapenförsäljning i Karlstad och säger att det är en växande kriminell marknad med vapenförsäljning.

– Många skor sig på att sälja vapen till en 17-åring eller en 15-åring som inte kan få tag på en själv. Det är en kriminell marknad som är svår att angripa och där lagstiftningen ligger efter, säger Tia Jylhä till NWT.

Trenden med att råna ungdomar på deras klockor, kläder och mobiltelefoner har pågått under många år och varken polisen eller politiker ser någon lösning på rånen. Det är vanligt med förnedrande inslag under rånen, där offret tvingas kyssa rånares fötter eller till och med bli urinerad på.

Socialtjänsten i Karlstad säger till Document att de är medvetna om det hela och de säger att de försöker jobba så nära polisen de kan när det kommer till de ungdomar som kommit på glid. Socialtjänsten och kommunen ser allvarligt på det hela och har vidtagit de åtgärder dom kan.

Precis som polisen så uppmanar socialtjänsten föräldrar att hålla kolla på sina ungdomar och barn. Att se till att de inte har dyra märkeskläder, klockor eller mobiler på sig när de befinner sig i Karlstad.