Nyheter

Torsdagen den 21 september sköts två personer ihjäl puben Mulligans i Sandviken. En man i svarta kläder sköt en man som var tidigare känd av polisen och kulorna träffade också en oskyldig man som avled. 2 dog av kulorna och två män skadades

Efter skjutningen så har polisen varit vaga i de signalement som getts ut kring den misstänkte gärningsmannen. Polisen ville ha allmänhetens hjälp och den information som polisen delade med sig av var en man i mörka kläder. Nu får polisen i Sandviken kritik av riksdagsledamoten Katja Nyberg, som säger att det blir ju på gränsen till konspiratorisk när polisen inte är ärliga. Nyberg skrev på sin Twitter efter händelsen:

“Nu får det vara stopp på polisens hyckleri! Polisen kan inte vädja om allmänhetens hjälp samtidigt som man väljer att inte lämna ut signalement. Polisledningen döljer vilka som ligger bakom avrättningar av oskyldiga. Skulle vilja ha en sanningsenlig förklaring till varför!”

Bör polisen ha ett bättre signalement än mörka kläder?

– Ja, om man vill gå ut med signalement så måste man så klart ha ett signalement och i det här fallet så har de ju bara mörka klädsel så det är ju inte ett signalement utan det handlar ju om hårfärg, hudfärg, etnicitet. Det finns ju massa olika saker som man använder som signalement, vilket polisen inte använt i det här fallet i Sandviken.

Hur viktigt är det att allmänheten ska kunna hjälpa polisen?

– Ibland avgörande. Om polisen vill ha hjälp av allmänheten, vilket de har gått ut och vädjat om i det här fallet och då är det klart att man vill ha hjälp och då är det viktigt att allmänheten hjälper till. Och eftersom man då går ut med ett så kallat signalement som man ger till allmänheten så kommer det betyda att de blir överösta med uppgifter för att allmänheten vet inte vad de ska titta efter. Polisens uppmaning att allmänheten ska vara uppmärksamma kring en man i 20-års åldern i mörka kläder. Det är bara skrattretande. Det är jätteviktigt att man går ut med rätt signalement.

Nyberg berättar vidare att hon har full förståelse för att man i ett inledningsskedet vill säkra upp vittnesuppgifter så att vittnen inte påverkas av det som polisen går ut med. Men i det här fallet när det är frågan om en ren avrättning och att en oskyldig person fått sätta livet till. Att man då inte anser att det viktiga har gått med fullständig signalementet. Allt krut borde läggas på att hitta gärningspersonen, menar Nyberg. 

Vad skulle du vilja se för förändringar?

– Så klart att man är ärlig när man går ut med uppgifter från polisen. Men det finns ju anledningar till att man inte kan vara ärlig. Journalister och allmänheten blir upprörda när vissa signalement anges och kommer då med påtryckningar. Polisen har då tidigare backat för ett fåtal upprörda personer.  Och det är det som jag tycker är skrämmande att man blir så rädd att våga säga det som är. Man vågar inte berätta fakta. Så här ser det ut på grund av att man är rädd för att få kritik