Nyheter

Enligt en ny studie av statsvetaren Marco Nilsson vid Högskolan i Jönköping kan återvändande IS-krigare ha spelat en roll i den ökande våldsvågen inom svenska kriminella nätverk. Hundratals svenskar reste till Syrien för att strida för IS mellan 2012 och 2016, och de som överlevde och återvände verkar nu ha kopplingar till gängkriminalitet. Rapporterar SVT.

Nilsson påpekar att många av dessa återvändare redan hade en kriminell bakgrund innan de anslöt sig till IS. Efter kalifatets kollaps kände en del av dem en besvikelse som ledde dem tillbaka till den kriminella miljön, där våldskapaciteten värderades högt.

Enligt Nilsson är gängkriminaliteten ett sätt för dem att fortsätta använda våld och rebellera mot samhället. Vissa återvändare underhåller även kontakt med jihadister samtidigt som de är aktiva inom gängen. Nilsson pekar på att den jihadistiska miljön har blivit mer tolerant mot medlemmar med dubbla identiteter för att inte förlora dem helt och hållet.

Forskaren nämner också att vissa återvändare bär symboler för gängmiljön även i religiösa sammanhang, som att delta i fredagsbönen med skottsäkra västar. Trots detta finns det återvändare som ångrar sig och försöker leva ett normalt liv, men det är ännu oklart hur stor påverkan jihadisterna har haft på det eskalerande våldet i gängmiljöerna.