Nyheter

Tidigare regionpolitiker och socialdemokratisk riksdagsledamot från Sörmland som har blivit dömd till tre års fängelse för våldtäkt på en kvinnlig partikollega. Händelsen ägde rum efter en AW (After Work) i september året innan.

Efter en kväll med alkohol erbjöds den kvinnliga partikollegan att övernatta i politikerns hem. Kvinnan ska ha blivit utsatt för sexuella övergrepp efter att hon gått och lagt sig. Politikern ska ha antastat och vidrört henne utan samtycke,  genom att föra in fingrar i kvinnans vagina. Trots hennes upprepade försök att avvärja övergreppet ska hon ha känt sig handlingsförlamad och passiv.

Efter händelsen försökte kvinnan få hjälp från kollegor och vänner för att lämna politikerns bostad, eftersom det inte fanns några tillgängliga transportmedel. Hon lyckades till slut få tag på en taxi och lämnade platsen medan politikern sov i ett annat rum.

Kvinnan polisanmälde händelsen och mådde dåligt, behövde medicinering och kontaktade psykiatrin för stöd.
Politikern, som hade sagt upp alla sina politiska uppdrag några dagar före gripandet i oktober, nekade till brott under förhör. Han har tidigare varit aktiv som riksdagsledamot och regionpolitiker samt engagerat sig i frågor mot mäns våld mot kvinnor.

I tingsrätten den 14 november fälldes domen, och expolitikern dömdes till tre års fängelse för våldtäkt. Han ska även betala 215 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Försvarsadvokaten meddelade att de kommer att analysera domen och fundera på eventuell överklagan. Expolitikern är tidigare ostraffad.