Nyheter

Svenska regeringen har beslutat att ge 15 miljoner kronor i stöd till Ukrainas public service-bolag, Suspilne. Denna ekonomiska hjälp kommer att fördelas över tre år och finansieras genom biståndsmyndigheten Sida.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen kommer dessa medel att användas för att utveckla användarvänliga plattformar för digitala nyheter och för att stärka den journalistiska kapaciteten i Ukraina. Sedan 2017 har Sida och Sveriges Radio redan stöttat Suspilne.

Civilminister Erik Slottner betonar vikten av stödet och nämner särskilt den utmanande kontexten som Ukraina befinner sig i, med krig, inflytande och propaganda från Ryssland. Han understryker att Suspilne har spelat en avgörande roll genom att sända trovärdigt och korrekt innehåll i Ukraina. Trots pågående påverkan utifrån har Suspilne fortsatt att tillhandahålla objektiv rapportering, krisinformation och stärkt enheten i landet.

Det svenska stödet representerar ett fortsatt engagemang för att främja oberoende journalistik och informationsflöde i Ukraina, särskilt i en tid där påverkanskampanjer och desinformation utgör betydande utmaningar.