Kommentarer

Ända sedan den katastrofala flykten från Kabul har Biden gått från ett nederlag till ett annat. Putin var frestad att gå in i Ukraina på grund av fiaskot i Kabul och uttalanden om att Washington inte skulle reagera om Putin nöjde sig med ett litet intrång i Ukraina.

Ukraina utvecklades till ett proxykrig, där ukrainarna dödas av iransktillverkade drönare. Samma regim som Biden har låtit berika sig på oljeexport värd tiotals miljarder dollar.

Iran låter pengarna gå till grupper i Irak och Syrien, samma grupper som attackerar amerikanska mål. Det är absurt. Biden finansierar indirekt de grupper som dödar amerikaner.

Om avskräckningen ska fungera måste det finnas kraft bakom orden. I oktober varnade Biden Iran för att blanda sig i Gazakriget. Don’t, sa Biden. Don’t, sa Kamala Harris.

Iran har nu passerat den röda linjen flera gånger, utan ett kraftfullt svar.

Först var det houthierna som räckte lång näsa mot den amerikanska flottan. Efter det var det miliserna i Irak och Syrien. Totalt har de riktat 160 attacker mot amerikanska mål.

Två amerikanska marinsoldater miste livet när de försökte inspektera två somaliska patrullbåtar.

På måndagen misstog amerikanerna en inkommande drönare för sin egen. Tre soldater miste livet och 25 skadades.

Nu ansluter sig de vanliga krigshökarna i det republikanska partiet till dem som vill attackera Iran. Senatorer som Lindsey Graham kan inte få nog av krig. Han vill att USA ska ”slå ut” iransk infrastruktur.

USA borde ha lärt sig en sak: krig utvecklas aldrig som man tror.

Det finns ingen aptit på krig bland amerikaner. Antikrig har blivit ett av Trumps starkaste kort. Det går inte att bortförklara att all skräckpropaganda om att han vill starta tredje världskriget är skräp. Det är demokraterna som startar krig.

Trump startade inget krig och det har gått 72 år sedan en president satt i Vita huset som inte gjorde det.

När Trump tillträdde beordrade han ett tillbakadragande från Syrien. Det saboterades av byråkratin. De vägrade utföra order.

Samtidigt var han den som genomförde den mest vågade operationen: likvideringen av befälhavaren för revolutionsgardets al-Quds-brigad, den legendariske Qassem Soleimani. Han var oövervinnerlig i iraniernas ögon, men överlevde inte Trumps missiler.

Det kallas avskräckning.

Biden har nu låtit så många chanser glida förbi att det blir svårt att återställa avskräckningen. Han riskerar att hamna i ett storkrig.