Nyheter

EU-kommissionen kommer på torsdag att föreslå att man skjuter upp införandet av de EU-regler som kräver att jordbrukare lämnar en del av sin jordbruksmark i träda för att få stöd enligt unionens gemensamma jordbrukspolitik – det meddelade kommissionen själv på tisdagen.

En talesperson för kommissionen påminner om att introduktionen redan hade skjutits upp på grund av risken för försämrad livsmedelssäkerhet med anledning av kriget i Ukraina, rapporterar RAI News. Och nu är det alltså dags att skjuta upp reglerna igen.

Tidpunkten för tillkännagivandet lämnar inga tvivel om att förslaget är ett försök att lugna stämningen bland de protesterande bönderna, som har nämnt de aviserade reglerna som en av sina anklagelser mot EU.

Samtidigt rapporterar aktualitetsprogrammet ”Intanto” på den italienska tv-kanalen La7 att taggtråd har satts upp runt EU-parlamentet i Bryssel. Belgisk polis motiverar åtgärden med att institutionen måste skyddas från att bli ”belägrad” av protesterande bönder.

Organisationen av unga bönder i Belgien har hotat att blockera Bryssel under EU-toppmötet där på onsdag och torsdag, rapporterar ANSA.

Även bondeorganisationerna i Spanien tar nu till orda för att kräva en förändring av EU:s jordbrukspolitik, skriver La7.