Nyheter

Finansminister Elisabeth Svantesson förutspår ökande konkurser och en utsatt situation för Sveriges regioner inför det kommande året 2024. Under en presskonferens på måndagen uttryckte Svantesson sin oro över den ekonomiska situationen och beskrev Sverige som befintligt i en fortsatt ekonomisk vinter.

Enligt finansministern kommer fler personer att drabbas av arbetslöshet i ljuset av den ökande antalet konkurser, och hon betonade att det framför allt är små företag med få anställda som påverkas. Trots att inflationen uppvisar en viss avmattning ser Svantesson ändå en rad osäkerheter, där arbetsmarknaden, elpriserna och händelser i omvärlden är centrala faktorer.

”Vi har sett en ökning av antalet konkurser. Skillnaden jämfört med pandemin är att det nu är små företag med få anställda som drabbas, men bilden är att vi kommer att få se fler konkurser under 2024 och att fler människor kommer att bli arbetslösa,” kommenterade Svantesson.

Finansministern lyfte också fram utmaningarna som Sveriges regioner står inför och erkände att läget är kämpigt. Trots detta försäkrade hon att regeringen inte kommer att överge välfärden.

”Det är många regioner som har det tufft, men vi kommer inte lämna välfärden i sticket,” avslutade Svantesson.