Nyheter

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, genomför för närvarande ett privat besök i Israel. Besöket, som inte har offentliggjorts av varken Åkesson eller partiet, inkluderar en rundtur på det officiella Förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem. Det betonas i Israel att Åkessons besök är inofficiellt, och han har registrerat sig för en guidad tur som alla turister kan delta i, enligt Simmy Allen, talesperson på Yad Vashem. Besöket är inte koordinerat med Sveriges utrikesdepartement.

Åkesson är inbjuden av ”Rådet för internationella relationer” inom regeringspartiet Likud och inte av den israeliska regeringen. Under måndagen besökte SD-ledaren Yad Vashem, som är Israels officiella minnesmärke över nazismens offer och världens främsta Förintelsemuseum och forskningscenter. Trots att ett besök på museet ingår i officiella politikers program, deltar Åkesson privat på grund av Israels policy att inte ha officiell kontakt med politiska partier som anses ha nazistiska och antisemitiska kopplingar.

Simmy Allen kommenterade Åkessons besök och sade: ”Jimmie Åkesson är här i dag. Det är ett inofficiellt besök som inte är samordnat med vårt utrikesdepartement. Han kan besöka Yad Vashem som alla som kommer till Israel kan göra. Han registrerade sig för en guidad tur online på vår hemsida.”

Efter Förintelsens minnesdag får SD-ledaren en privat rundtur genom museet, som detaljerat visar nazisternas antisemitiska ideologi och massmordet på sex miljoner judar under Förintelsen, med bevarade dokument, bilder, filmer och föremål.

Israels policy att undvika officiell kontakt med SD och liknande partier i Europa med nynazistisk bakgrund kvarstår enligt Lior Haiat, talesperson på Israels utrikesdepartement. Jimmie Åkesson uttrycker på Facebook att han är där för att stödja Israel och fördjupa relationerna med den israeliska regeringen och det civila samhället.

Andra medlemmar från SD som deltar i resan inkluderar Linda Lindberg, gruppledare i riksdagen, Aron Emilsson, ordförande i utrikesutskottet, och EU-parlamentarikern Charlie Weimers. Trots pågående konflikter i Gaza är inga besök i de israeliska gränssamhällena planerade för Åkesson enligt den israeliska militären. Han fick dock en omfattande säkerhetspolitisk genomgång av israeliska akademiker och pensionerade generaler under ett möte i Tel Aviv.

Michael Kleiner, tidigare ledamot i parlamentet för det regerande högerpartiet Likud, och nu juridisk sakkunnig i partiet, anser att Israel gör ett misstag genom att bojkotta SD. Han kommenterar att israeliska utrikesdepartementets politik är felaktig, fördomsfull och föråldrad, och att det är i Israels intresse att ha kontakt med proisraeliska partier. Kleiner påpekar att SD har försökt få Israel att upphäva svartlistningen av partiet, men utan framgång.

Expressen har tidigare rapporterat om SD-topparnas, Richard Jomshofs och Charlie Weimers, besök i Israel i maj förra året, vilket de beskrev som ”lyckat” trots hemlighetsmakeri och avbokningar från israeliska parlamentsledamöter.