Nyheter

I september förra året utbröt våldsamma upplopp i stadsdelen Rosengård i Malmö, och nu har fem ungdomar dömts i samband med händelserna. Upploppen uppstod efter att Salwan Momika hade bränt en koran på Värnhemstorget i Malmö, vilket ledde till en eskalering av våldsamheter.

Under de tumultartade händelserna sattes bilar och garage i brand, samtidigt som stenar kastades mot polisen. Rättegången har nu lett till olika påföljder för de inblandade ungdomarna. En 19-åring har dömts till två år och sex månaders fängelse, medan en 16-åring ska genomgå sluten ungdomsvård. Tre andra ungdomar har fått ungdomsövervakning som påföljd.

Det framkommer även i tingsrättens dom att en pojke under 15 år vid tillfället inte får någon påföljd, eftersom denne inte anses vara straffmyndig. Tingsrätten motiverar beslutet genom att påpeka att upploppen var en direkt följd av koranbränningen samma dag. Dessutom konstateras det att avsikten med handlingarna i Rosengård var att locka poliser till platsen för att attackera dem.