Nyheter

Bjuvs kommun i Skåne har höjt beredskapsnivån till stabsläge efter att ha blivit måltavla för en hackerattack. Enligt uppgifter från Dagens Nyheter hotar den kriminella hackergruppen Akira med att läcka stulna data från kommunen, inklusive hemliga dokument, kontrakt, avtal och personalfiler, på Darknet. Gruppen hävdar att de snart kommer att publicera nästan 200 gigabyte information.

Bjuvs kommun agerar snabbt för att försöka förhindra eventuella läckor av känslig information, och har intensifierat sina insatser för att säkra sina system och identifiera eventuella intrång. Christian Alexandersson, tillförordnad kommundirektör, förklarar att de har arbetat sedan gårdagskvällen och fortsätter att övervaka loggar för att se om något av värde har komprometterats.

– Vi har gått upp i stabsläge och samordnar nu med alla berörda verksamheter för att hantera situationen på bästa sätt, säger Alexandersson till TT.

Hackerattacken har skapat oro och uppmärksamhet inte bara bland kommunens tjänstemän utan även bland invånarna, med risk för att deras personuppgifter kan vara i fara. Bjuvs kommun försäkrar att de vidtar alla nödvändiga åtgärder för att säkra informationen och skydda sina medborgares integritet.