Kommentarer

Johann Gutenberg uppfann tryckpressen år 1450 och fem år senare trycktes den första upplagan av Bibeln. Den katolska kyrkans reaktion var lika skarp som ögonblicklig: Bibeln fick absolut inte läsas av gemene man! Orsaken var enkel. Även om det fanns de som kunde läsa texterna, först på latin och senare i översättningar, så ansågs vanligt folk inte kapabla till att förstå texternas sanna innebörd. De skulle inte förmå tolka texterna korrekt, utan ledas in i fördärv och synd och därmed vara för evigt förlorade. Endast prästerna kunde tolka texterna rätt – och det var därför upp till prästerna att förmedla texternas budskap till folket. Kyrkans representanter skrek högt och varnade folket för att deras själar skulle brinna i helvetets eldar om de vågade närma sig Bibeln på egen hand. ”Extra ecclesiam nulla salus” – utanför kyrkan, ingen frälsning.

Samma ryggradsreaktion kan i dagarna märkas hos svensk media, som går i medeltidens katolska prästers spår och gör allt som står i deras makt för att undanhålla ”skadlig” (om än korrekt) information från folket. Endast skattefinansierade och värdegrundscertifierade journalister kan rätt tolka samtiden. Därför har man nu tagit sig an ett nytt uppdrag, som man utför med stort engagemang och allvar: Förhindra allmänheten från att lyssna på Putin, genom att förlöjliga den som möjliggör det. Och denne möjliggörare är Tucker Carlson.

Tucker Carlson har nämligen haft fräckheten att intervjua Rysslands president Vladimir Putin – och detta på ett sådant sätt att Putin fått möjlighet att tala och förklara. Sånt går självklart inte an, och därför måste Carlson nu kölhalas och berövas all heder och ära. Dagens Nyheter låter Erik Helmerson basunera ut att ”Världens sämsta Carlson ska intervjua Putin”. Carlson beskrivs som ”känd för att vara dumhöger och så usel att han till och med fick sparken från Fox News”, en ”propagandist” som ”dagisgnäller”. Sydsvenskans Evelyn Schreiber vill inte vara sämre hon, och konstaterar att ”Putins lydiga lakej hjälper till att gömma sanningen” och på annan plats i tidningen citerar man USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton som menar att Tucker Carlson är ”en nyttig idiot” som saluför Putins propaganda. Svenska Dagbladet lyckas både med att stämpla intervjun som ”skrattretande”, och att varna för Donald Trump.

I skrivande stund har det gått ett dygn sedan intervjun publicerades på X, och den har nu över 177  miljoner views. Bara på X. Den finns även på tuckercarlson.com och på Rumble. Bland annat. Så hur många miljoner som de facto har sett intervjun är svårt att uppskatta – men det torde röra sig om många hundra miljoner tittare över hela världen.

Är verkligen så många intresserade av att höra världens sämsta Carlson dagisgnälla? Nej. Men så många är intresserade av att se en journalist som gör sitt jobb, och – till skillnad från sina svenska och skattefinansierade kollegor – beger sig till Moskva för att genomföra en intervju som faktiskt kan öka omvärldens kunskap och insikt i den konflikt mellan Nato och Ryssland som just nu lamslår västvärlden och påverkar allas vår vardag.

Så vad säger Putin? Den som inte orkar se hela den två timmar långa intervjun kan läsa den transkriberade versionen, som exempelvis kan läsas via American Media Group.

Nu är Vladimir Putin inte att betrakta som ett sanningsvittne. Det han säger måste tas med både en och två nypor salt, men det är ändå intressant att höra Putin redogöra för Putin, istället för att få Putins åsikter förmedlade och tolkade genom samma svenska mediaraster som beskriver en av västvärldens absolut mest framgångsrika journalister som ”världens sämsta Carlson”.

Det är mycket möjligt att Putin ljuger från intervjuns början till dess slut, men det han säger är att han är redo för fred i Ukraina, men att väst (och särskilt då USA) motarbetar alla sådana försök. Putin talar även om bakgrunden till invasionen av Ukraina, om sprängningen av Nord Stream, om hur Ryssland utmanar HBTQ och woke genom att värna traditionella värderingar, om att Ryssland inte har några expansionistiska ambitioner och att man inte planerar en invasion av Sverige. Samt att Putin är övertygad om att det amerikanska valet 2020 var riggat och att president Biden inte är den som – i praktiken – styr USA. Bland annat.

Är då Vladimir Putin den psykiskt sjuke, döende (eller redan döde och ersatt med en dubbelgångare?), fascistiske, maktgalne, krigshetsande diktator, den nutidens Hitler, som han framställs som av samma journalistkår som nu kräks galla över Tucker Carlsons intervju? Kanske. Kanske inte. Det är mindre viktigt. Poängen är just denna: Carlsons intervju möjliggör för gemene man att själv bilda sig en uppfattning. Nisse i Hökarängen, Mahmoud i Tensta och snabbköpskassörskan Gittan på Konsum i Höganäs kan ta del av vad Vladimir Putin själv säger, och bilda sig en egen uppfattning utan föregående filtrering av svensk media – och just därför måste Tucker Carlson kölhalas, desavoueras och ifrågasättas. En masse.

Men vilket är Putins syfte, egentligen?

Visst kan Carlsons intervju med Putin betraktas som propaganda. Intervjun ger Putin ett gyllene tillfälle att föra fram sin agenda, att förmedla sitt önskade budskap och (om det nu är möjligt) väcka mer positiva känslor för honom själv och för Ryssland hos tittarna. Självklart har Putin ett starkt intresse av att framställa sig själv i mer fördelaktig dager, och lämpligheten i att ge Putin ett sådant tillfälle kan självfallet både ifrågasättas och kritiseras. Men svenska journalister och svensk media publicerar och sänder ständigt inslag som normaliserar (och till och med glorifierar) kriminalitet, islamism och samhällsstörande aktivism. Hur lämpligt är det, på en skala?

Så vad är då vi skandinaver, européer och amerikaner omgivna av dagligen och stundligen – om inte propaganda? Även om vi har kommit att betrakta propagandan som ”objektiv och saklig journalistik”. Alla nyheter du får ta del av är nämligen resultatet av att medias så kallade ”gate keepers” har filtrerat den gigantiska flodvåg av händelser som de facto utspelar sig i världen, och beslutat sig för vilken liten rännil av dessa som du ska få ta del av – och i vilken form och tolkning. De anser dig nämligen inte kapabel att själv hantera informationen. Tar du del av sådan information som media inte vill förse dig med (eller utan de skattefinansierade och värdegrundscertifierade journalisternas tolkningar) så riskerar du att gå förlorad. Du kan förvandlas till fascist, högerextremist, rasist, nazist – eller rentav till putinist. Och det är ett öde värre än döden.

Därför är det viktigt att du inte frestas att ta del av ”skadlig” propaganda, utan bara låter dig påverkas av den ”sakliga och opartiska information” som svensk media förmedlar. Då, och endast då, undgår du evig fördömelse, och därför måste svensken till varje pris avskräckas från att ens överväga att ta del av ”världens sämste Carlsons” intervju med Putin. Så klicka inte på länkarna! De leder ju bara till dumhögerns propagandistiska och putinistiska dagisgnäll. Och kom ihåg: ”Extra mediam nulla salus” – utanför media, ingen frälsning…

Les også