Nyheter

En oroande trend av dödligt våld riktat mot unga personer har framträtt tydligt i den senaste årsredovisningen från Rättsmedicinalverket. Under de senaste tre åren har det dödliga våldet mot individer under 25 år ökat betydligt enligt en sammanställning från myndigheten.

Speciellt i åldersgruppen 20-24 år har en alarmerande ökning noterats, där antalet dödsoffer har fördubblats från 15 till 30 mellan 2021 och 2023. Även i den yngre åldersgruppen, 15-19 år, har en markant ökning observerats, från 10 fall 2021 till 18 fall 2023.

Nästan hälften av alla offer för mord och dråp förra året rapporteras ha avlidit till följd av skjutvapenvåld, vilket sammanlagt drabbade 53 personer.

Det framkommer att genomsnittsåldern bland män som faller offer för dödligt våld är 8-10 år lägre än bland kvinnor. Rättsmedicinalverket pekar på gängvåldet som en trolig orsak till denna skillnad.

Rättsmedicinalverkets ansvarsområde inkluderar att utföra obduktioner och utfärda rättsintyg. Dessutom ansvarar de för dna-analyser och rättspsykiatriska undersökningar, bland annat. Deras årsredovisning ger en ovärderlig inblick i den ökande faran av dödligt våld som drabbar unga och utgör en grund för att vidta åtgärder för att adressera denna kritiska fråga.