Nyheter

Den farlige brottslingen, känd som ”hotellpyromanen”, har förvånat myndigheter genom att lyckas rymma från rättspsykiatrisk vård i Falköping inte mindre än fyra gånger, avslöjar Sveriges Radio. Mannen, som är 28 år gammal, har en skrämmande brottslig historia som inkluderar mordbränder och dödshot mot olika myndighetspersoner såsom poliser, åklagare och politiker, enligt Aftonbladet.

I den senaste incidenten i mars 2023 lyckades den farlige patienten smita ut genom en obevakad dörr i en gymnastiksal medan personalen var distraherad och sedan ta sig till Stockholm med tåg. Enligt Sveriges Radio ska han ha köpt biljetten från en dator på sjukhusområdet.

En av de personer som varit måltavla för hans dödshot är Göteborgspolischefen Erik Nord, som år 2020 hotades av mannen med att ”sprängas och dödas” med en lastbil full med sprängmedel, enligt Expressen. Mannen hotade också med att spränga hela polishuset i Göteborg.

Dessa hot upprepades även år 2021, samtidigt som mannen också dömdes för barnpornografibrott, efter att ha laddat ner övergreppsmaterial via sjukhusets datorer, enligt Falköpings Tidning.

Den ursprungliga domen för den flyktbenägne mannen kom år 2019, då han dömdes för att ha orsakat flera bränder på Gothia Towers i Göteborg samt i ett flerfamiljshus i Biskopsgården. Det var genom dessa händelser han fick sitt öknamn ”hotellpyromanen”.

Enligt uppgifter från Sveriges Radio har rättspsykiatrin i Falköping nu ”ändrat sina rutiner” efter de upprepade rymningarna. Enheten har också genomfört en ny riskbedömning där det framgår att mannen har ”låg återfallsrisk” om han fortsätter sin behandling inom rättspsykiatrin. Dock finns det en ”betydande risk för återfall i allvarlig brottslighet” om han skulle bli fri innan behandlingen är avslutad, enligt Falköpings Tidning.