Nyheter

AstraZeneca har erkänt att dess covid-vaccin, Covishield, kan orsaka blodproppar och lågt antal blodplättar.

Distribuerat i 150 länder

Covishield utvecklades av den brittisk-svenska läkemedelsjätten AstraZeneca i samarbete med Oxford University i Storbritannien och producerades av Serum Institute of India. Vaccinet distribuerades i mer än 150 länder, inklusive Storbritannien och Indien.

Några av de studier som genomfördes under pandemin visade att vaccinet gav 60 till 80 procents skydd mot coronaviruset.

Forskning har i efterhand visat att Covishield kan leda till att människor utvecklar blodproppar, vilket kan vara dödligt.

Brittisk grupptalan

I en grupptalan som väckts i Storbritannien hävdades att vaccinet ledde till dödsfall och allvarlig skada, och ett 50-tal offer begärde skadestånd på upp till 100 miljoner pund.

En av de klagande hävdade att vaccinet orsakade honom blodproppar och bestående hjärnskador som gjorde att han inte kunde arbeta.

Stegvisa medgivanden

AstraZeneca har bestritt påståendena, men har nu för första gången i en domstolshandling medgett att vaccinet ”i mycket sällsynta fall kan orsaka TTS” – trombos med trombocytopeni syndrom som kännetecknas av blodproppar och lågt antal trombocyter.

– Det medges att AZ-vaccinet i mycket sällsynta fall kan orsaka TTS. Orsaksmekanismen är inte känd, sade företaget i domstolshandlingar i februari. Dessutom kan TTS även förekomma i frånvaro av AZ-vaccinet (eller något vaccin). Orsakssamband i varje enskilt fall kommer att vara en sak för expertbevisning, skriver The Telegraph.

AstraZenecas erkännande strider mot den försäkran som företaget gav 2023, när man menade att det ”inte accepterade att TTS orsakas av vaccinet på generisk nivå”.

WHO bekräftar

Världshälsoorganisationen har bekräftat att Covishield kan ha livshotande biverkningar:

– En mycket sällsynt biverkning som kallas trombos med trombocytopenisyndrom, som involverar ovanliga och allvarliga blodkoaguleringshändelser i samband med lågt antal trombocyter, har rapporterats efter vaccination med detta vaccin.