Nyheter

I dag mötte justitieministern Gunnar Strömmer (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman bankerna för att diskutera säkerhet och den våg av bedrägerier som drabbat svenskarna.

Wykman berättar att det varit konstruktiva samtal och mycket att ta lärdom om. Bankerna är måna om bukt med bedrägerierna. Det säger finansmarknadsminister Niklas Wykman, som är beredd att ta till fler verktyg om det skulle behövas.

– Brottsligheten har ätit sig in väldigt djupt i vårt samhälle. Jag utesluter egentligen inga åtgärder, säger Wykman.

Förslagen som bankerna presenterat handlade om tidsfördröjning vid transaktioner, extra kontroller vid betalningar och att också blockera kriminella från att använda Swish och BankID.
Finansmarknadsminister Wykman är nöjd med det som bankerna presenterat och säger att det hela är en viktigt start men att allt måste följas upp.

– Nu behöver vi givetvis följa att det blir verklighet av detta också, säger han.

Han menar att det idag är alldeles för lätt att använda bankernas tjänster för att begå bedrägerier.

– Grunden måste vara att bankerna måste tillhandahålla banktjänster som är anpassade för bankkunderna, inte för bedragarna.

Även justitieminister Gunnar Strlmmer (M) är nöjd med de åtgärder som bankerna presenterat

– Vår uppfattning är att det bankerna har presenterat håller en hög kvalitet och är offensivt.

Antalet anmälningar om bedrägerier har under de senaste åren legat på en hög nivå enligt polisen, med 238 000 anmälningar 2023. Vinsterna från bedrägerierna uppskattas förra året ha varit cirka 7,5 miljarder enligt polisens nationella bedrägericentrum.

Även om Niklas Wykman ser Bankföreningens förslag som bra, utesluter han inte att ytterligare åtgärder kan krävas.