Nyheter

Under de senaste åren har simkunnigheten bland barn i Sverige sjunkit kraftigt. Det framgår av en ny undersökning. Rapporten ger dock inga svar kring varför.

Det är en undersökning från Svensk Simidrott som visar att allt färre barn i åldrarna 4-17 i Sverige är simkunniga. Simkunnig definieras som att kunna falla i vattnet och få vatten över huvudet och sedan simma 200 meter varav 50 på rygg.

2016 låg andelen simkunniga barn på 89 procent, något som i dag sjunkit till 61 procent.

– Det är lite lägre än vad det var för ett par år sedan. Vi vet inte exakt vad det beror på. Dels har vi haft en pandemi och det var svårt att gå i simskola. Men även att det är sämre ekonomiskt. Föräldrarna funderar kring om det är värt att spendera pengarna, säger Erika Meeker, verksamhetsutvecklare simkunnighet, till TV4.

Simning är obligatoriskt och ett betygskriterium från årskurs sex, samtidigt finns det en stor skillnad mellan både olika kommuner och skolor.
Enligt Erika Meeker kan man sätta sina barn i simskola ganska tidigt och att det är lättast för barn att lära sig frisim eller crawl och ryggsim först.