Kommentarer

Nalin Pekgul. Foto: Twitter

Tidigare ledare för Socialdemokraternas kvinnoförbund och första muslimska ledamot i Riksdagen, Nalin Pekgul, varnar för att islamister har fått för stort inflytande i de två svenska regeringspartierna, socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP).

Intervjun finnes som podd i tidsskriften Kvartal.

– Om jag ska ge ett råd som gammal tant så är det att aldrig låta Miljöpartiet styra asylpolitiken, migrationen. Aldrig!

Nalin Pekgul vill att statsminister Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sätter sig ner och formar en gemensam, långsiktig migrationspolitik utan något inflytande av ”extrema partier”.

Pekgul föddes i Turkiet, men betraktar sig själv som kurdisk-svensk, och hon satt som representant för socialdemokraterna i riksdagen från 1994 till 2002. Från 2003 till 2011 ledde hon Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund. Det här är inte första gången hon varnar för islamisters inflytande i svenska regeringspartier, som här, från Expressen 2016: ’Kampen mot islamofobi har blivit en industri’

Men för Kvartal berättar hon om hur hon ser på inrikespolitiken idag. Hon är besviken på sitt parti när det gäller synen på islamistiska organisationer. Sidoorganisationen Tro och solidaritet ”är en olycka för partiet”. Integrationen kommer att fungera den dagen då staten, kommuner och regioner slutar att ge mångmiljonbelopp till organisationer och personer som vill separera människor och skapa hat mot samhället, säger Pekgul.

Även om hon kritiserar sitt eget parti för att ge islamisterna för stort inflytande, vill hon ändå att premiärminister Stefan Löfven (S) sätter sig ner med Moderatarnas ledare Ulf Kristerson för att bilda en koalitionsregering utan inflytande från ”extrema partier”.

Hela intervjun finns i en podcast i den här artikeln:

Nalin Pekgul: Låt aldrig Miljöpartiet kontrollera asylpolitiken