Nyheter

Aron Flam, youtube

Aron Flam frikännes för brott mot upphovsrätten, meddelar Patent- och marknadsdomstolen i Sverige enligt Aftonbladet. Han har själv hela tiden nekat till att ha begått något fel.

Åtalet gick ut på att han hade använt bilden ”En svensk tiger” av Bertil Almqvist olagligen på omslaget till sin bok ”Det här är en svensk tiger”.

I Flams utgåva har tigern ett hakkorsarmband och heilar. Enligt Patent- och marknadsdomstolens uppfattning är återanvändningen av tigern en parodi, som faller under ”parodiundantaget”.

– Domstolen har funnit att (den tilltalades) tiger är allt för lik originalverket för att vara ett nytt och självständigt verk. Däremot har den förklaring som (den tilltalade) har lämnat inför domstolen visat på att (den tilltalade) med parodins grepp endast har velat ifrågasätta det budskap som En Svensk Tiger historiskt är förknippad med. Vid en avvägning mellan de motstående intressena i målet har domstolen kommit fram till att detta har varit tillåtet, säger rättens ordförande rådmannen Carl Rosenmüller i ett pressmeddelande.

(Översättarens anmärkning: domen kan läsas här.)

Det är det privatägda Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till den ursprungliga tigerteckningen. Den användes för att påminna invånarna om att inte avslöja hemlig information till potentiella spioner under kriget. De ogillade Flams tigerversion, som pryder omslaget till en bok som är kritisk till det omfattande svenska samarbetet med den nazistiska regimen under det senaste världskriget.