Kommentarer

Vicepresidentdebatten blev inte den showdown som en del hade förutspått. Det blev en ganska tråkig föreställning, inte minst genom en ordstyrare som helt klart var liberal, som ställde tråkiga, generella frågor och som styrde diskussionen på ett fyrkantigt sätt. Det blev aldrig någon temperatur när varje segment bara skulle vara i tio minuter.

Kamala Harris klarade sig bra genom första halvan. Hon ser bra ut och spelar på sitt utseende, som en vacker kvinna kan. Men frågan är om tittarna ser att hon vet att hon ser bra ut och dominerar den lite triste vite mannen på den andra sidan. Harris skulle tjäna på lite ödmjukhet, men det saknar hon. Den första halvan tillhörde Harris. Det beror inte minst på att den liberala moderatorn öppnade med covid och klimatförändringar och grön omställning. Inte på någon punkt fick Harris kritiska frågor från Susan Page. För henne var vetenskapen helt klar, som den är för liberaler. Detta hade en Trump otvivelaktigt tagit tag i och påpekat. Mike Pence är för snäll.

Men i den andra delen av debatten stod Pence starkare. Han var bra på lag och ordning, och han var bra på det militära, och inte minst på ekonomi och skattesänkningar. Han var bra där Harris tippade över. För i det andra segmentet snubblade Harris i sin liberala record. Pence fick in några fullträffar när han visade till att Harris, som bara en av tio senatorer, röstade mot handelsavtalet med Mexiko och Kanada. Men han kunde ha varit ännu hårdare. Det var Harris som förstörde för sig själv genom att kasta det radikala manifestet i ansiktet på Pence och tittarna.

Harris var bra när hon talade om Affordable Care Act och preexisting conditions, det vill säga folk med kroniska sjukdomar. Hon var demagogisk när hon sade att ”they are coming for you”, men sådan är politiken. Om hon hade hållit sig till sjukvård, så hade det passerat. Men när hon började med Charlottesville och George Floyd, tippade det över.

Enligt Harris var det fredliga protester som följde efter George Floyds död. Harris är on record för att ha sagt att oron måste fortsätta både nu och efter valet. Det var ett tydligt godkännande av våldet som har härjat i amerikanska städer i fyra månader.

Opinionsundersökningar visar att amerikanerna fruktar inbördeskrig. Det var inte möjligt att uppfatta denna fruktan på det gravkammarliknande podiet där debatten försiggick, och inte heller via ordstyrarens frågor. Det var en steril, tråkig föreställning, som saknade det drama som har utspelat sig på gatorna.

Harris var den som drog in denna verklighet i studion genom att säga att Breonna Taylor inte behandlades rättvist av storjuryn i Louisville. Harris står bakom BLM till hundra procent. Hon talade om att det äntligen skulle vara möjligt att uppnå rättvisa i USA. Pence påpekade hennes uppenbara felaktighet: USA bygger inte på systematisk rasism. Men han kunde ha varit ännu tydligare.

Han fick emellertid fram att Trump och han står bakom polisen till hundra procent. Det här har blivit en politisk skiljelinje under sommaren. Biden och Demokraterna har inte fördömt våldet förrän i den elfte timmen. Deras tystnad medan statyer blev välta och städer brända, är någonting som alla har uppfattat. Protesterna har haft Demokraternas godkännande och stöd. Det är vad amerikanerna har brytt sig om.

Covid och våldet flyter in i varandra när New York Citys borgmästare stänger ned 20 distrikt igen. Stämningen i New York beskrivs som postakopalyptisk. Varuhuset Macy’s, där skandinaver handlar på Black Friday, har blivit plundrat. Detta har chockat amerikanerna. Till råga på allt har guvernör Cuomo och borgmästare Bill de Blasio praktiserat en lockdown som dräper ekonomin – och inte minst det sociala livet.

Harris satsade på att amerikanerna tycker att det är Trump som är den hänsynslöse och farlige. Men det är inte säkert att amerikanerna ser det så längre. Priset för städerna och delstaterna styrda av Demokraterna börjar bli högt. Den ekonomiska aktiviteten stiger i de som styrs av Republikanerna. Kontrasten är stor. Försöken att skylla oron och våldet på Trump, är en total felbedömning av väljarnas intelligens.

Harris missade också när hon sade att Trump kallade stupade soldater för suckers and losers. Hun drog hela sin litania: Charlottesville, militärerna, rasism och splittring. Men amerikanerna har sett vem som har släppt fram våld och rasism det senaste halvåret. Polariseringen började redan under Obama. Det visade opinionsundersökningar.

I tisdags publicerade Michelle Obama en video i vilken USA anklagas för att vara rasistiskt på samma sätt som Harris ville få det till. Det är ett budskap som inte går hem. Inte när samma politiker i nästa andetag säger att de vill föra nationen samman.

Det är den motsättningen som liberalerna inte förstår att de kommunicerar. De angriper människor för deras inställning och människosyn, men hur är det med dem själva? De hävdar sig vara mot orättvisa. Om de är mot orättvisa, hur kan det då vara rätt att använda våld? Detta är de radikalas dilemma: de ger sig själva rättigheter som de inte unnar sina motståndare. Bara de vet, och de har historiskt mandat att förändra samhället.

Det blev tydligt när Mike Pence blev nödgad att ta upp frågan om att utvidga antal domare i Högsta domstolen. Moderatorn klarade inte att ta upp denna fråga, inte ens när ämnet var Högsta domstolen. Kamala Harris vägrade svara. Återigen med en massa leenden och flörtande med publiken. Men nu arbetade leendena mot henne. Detta är för allvarligt för att man skall kunna flörta bort det. Biden vägrade svara och vek undan. Harris gjorde samma sak. Det är i färd med att bli ett av Republikanernas bästa argument: Demokraterna planerar en revolution om de vinner.

Det mest katastrofala var när ordstyraren avslutade med att fråga om Trump verkligen har tänkt lämna Vita huset om han förlorar. Han har ju sagt att han ”får se”, sade Page. Det är hårresande att en moderator visar sig vara så partisk utan att ens vara medveten om det. Varje dag kommer nu meddelanden om poströster som blivit felskickade, stulna eller kastade. USA går mot ett valkaos, och det är Demokraterna som medvetet styr mot en sådan situation. Men ordstyraren anser att det är Trump som är problemet! Det var ett lågvattenmärke i debatten.

En journalist skall veta var opinionen och offentligheten befinner sig. Om det skulle bli valkaos, kommer det att vara livsviktigt att Högsta domstolen inte förlamas med fyra mot fyra.

Liksom Chris Wallace förstörde Susan Page för sig själv, och var ett levande bevis på krisen i det liberala Amerika. De har ingen förmåga till självinsikt och självkritik.

Harris blev en levande demonstration av en politiker som tror att hon kan surfa på liberalernas självgodhet och kravmentalitet. Det gick bra så länge Harris kunde lova två år gratis college och offentlig sjukvård. Men när hon kallade demonstrationerna fredliga, och kallade den mest militärvänlige presidenten i nyare historia för en som pissar på döda soldaters gravar, då tippade det över.

Pence fick in en fullträff när han sade att USA har hämtat två av IS-mördarna som var med på att mörda tre amerikanska gisslor till USA, så att de kan ställas inför rätta. Han pekade på att Kayla Muellers föräldrar satt i salen. Hon var IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis personliga fånge, och han torterade och våldtog henne i 18 månader. Den amerikanska militären planerade att befria henne, men Biden och Obama tvekade och skjöt upp operationen med en månad. När de äntligen slog till, kom de två dagar för sent. ”Föräldrarna tror att deras dotter hade varit i livet om Trump hade varit president”, sade Pence, och påminde om att Biden också var mot operationen som dödade Osama bin Laden.

I USA är det här stort. Operationen som dödade Baghdadi, var uppkallad efter Kayla Mueller.

Harris var också dum nog att säga att Trump lyssnar mer på Putin än på sina egna militärer, och låter ryssarna utlova belöning för dödade amerikanska soldater. Det var iranierna som lovade Taliban belöning för amerikanska soldater, och när Trump fick veta det, gav han order om att döda Soleimani. De flesta amerikaner stöder ett sådant beslut.

De flesta amerikaner har uppfattat att Obama är upphovsmannen till uttrycket att leda från de bakre leden. Det var i samband med Libyen.

Politik handlar om att bry sig, och Trump har visat att han bryr sig om vanliga arbetare och söner och döttrar som skickas för att dö och lemlästas i krig som aldrig kan vinnas.

Harris påstod att Trump hade förlorat handelskriget mot Kina. Hun påstod att han bara bryr sig om sina rika vänner. Men amerikanerna vet att det är Biden som har miljardärerna på sin sida. Pengarna strömmar in till valkampanjen, för de väntar bara på att återuppta handeln med Kina när tullen avlägsnas.

Pence kunde ha varit mycket hårdare angånde Kina. Harris fick tala om att Biden var så transparent om sin hälsa, sin skatt, och Pence ger inte igen med Bidens korruption.

Men i slutet fick han in att Obama och Biden hade använt FBI till att spionera och övervaka Trumps valkampanj.

”Det är ni som inte accepterar valresultat, ni har ännu inte accepterat resultatet 2016”, sade Pence.

Han pekade på dokumenten som frisläppts senaste veckan och den här veckan.

Det återstår att se hur stort genklang dessa avslöjanden har i opinionen. Amerikanerna gillar justice, men det skall vara äkta rättvisa och likhet inför lagen.

Det kan hända att de genomskådade Harris, eftersom hon lät sig frestas till att föra resonemanget till sin slutpunkt.

När deras äkta makar kom upp på podiet, stod Pence där med sin hustru; de såg helt normala ut. Harris’ man stod där med en stor mask. Det såg corny och löjeväckande ut på en vuxen man. Det var som om han hade en blöja i ansiktet.

Democratic vice presidential nominee Senator Kamala Harris and her husband Doug Emhoff look one at the conclusion of her vice presidential campaign debate with U.S. Vice President Mike Pence held on the campus of the University of Utah in Salt Lake City, Utah, U.S., October 7, 2020. REUTERS/Lucy Nicholson.

Om du vill förstå USA, stöd Document. Tryck här!