Nyheter

Tidigare vice president och nuvarande presidentkandidaten Joe Biden. 

Det strömmar in gratulationer från europeiska ledare till presidentkandidaten Joe Biden. Redan under tisdagen satte flera statsöverhuvuden i gång formella samtal med ”USA:s tillträdande president”.

Det är bara ett problem: Valet är inte avgjort.

Röstsedlar räknas fortfarande i en del delstater, flera dagar efter valet. I Michigan blir det omräkning. Det finns möjligheter för att det också kan hända i Pennsylvania. Rättsprocesser är igångsatta efter varsel om valfusk, speciellt med blickarna på Arizona, Pennsylvania och Georgia. Men det verkar inte påverka varken statsledare eller stora mediehus, väl medvetna om att valresultatet inte är verifierat.

På så vis finns det goda grunder att ifrågasätta demokratiska principer, både i USA och i Europa.

Sakerna tickar in i nyhetsströmmen hos NTB (Norges motsvarighet till TT), timme efter timme, den sista uppsummerar dagens småsaker i ett nafs:

– De får höra att USA är tillbaka. Vi skall vara med i spelet igen. Det blir inte USA alena, sade Biden på en presskonferens i hemstaden Wilmington på tisdagen.

På tisdagen fick Biden telefonsamtal från flera regeringschefer, däribland Tysklands premiärminister (skall vara: kansler, översättarens anmärkning) Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Frankrikes president Emmanuel Macron och Irlands premiärminister Micheál Martin. Han talade med grannlandet Kanadas premiärminister Justin Trudeau redan i måndags.

Merkels talesperson säger att hon ringde Biden för att gratulera honom, och att bägge parter var överens om att transatlantiskt samarbete är mycket viktigt, medan Macron sade att han ville jobba tillsammans med presidenten på områden som kampen mot klimatförändringar, hälsa och terror. Brittiska medier meddelar att Johnson talade med Biden i 25 minuter. Martin tweetade på sin sida att Biden talade om sina irländska anor.

Också Turkiets president sade på tisdagen att han glädjer sig till att samarbeta med Biden.

Det är oklart vad de egentliga nyheterna är. En brinnande önskan om att Biden skall vara USA:s 46:e president framgår tydligt, och därigenom utövas otillbörlig press på de människor som skall avgöra valet. Detta är ett propagandamaskineri utan sidostycke.

Det kan synas vara en viss fara för att skinnet är sålt innan björnen är skjuten.