Nyheter

En förvaltningsdomstol i Paris avbröt på fredagen utvisningen av den marockanskfödde imamen Hassan Iquioussen, som inrikesministeriet utvisade i juli på grund av hatiska predikningar mot judar, homosexuella och kvinnor.

Enligt domstolen skulle utvisningen till Marocko orsaka oproportionerlig skada på familjen och privatlivet för den radikala imamen, som anses stå Muslimska brödraskapet nära, rapporterar ANSA.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin har redan meddelat att regeringen kommer att överklaga domen till en högre domstol. Iquioussen är ett hot mot samhället och måste avlägsnas från landet för hans tal, som är antisemitiska och motarbetar jämställdhet mellan män och kvinnor, säger Darmanin.

Utvisningen av Iquioussen har avbrutits trots att Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna hade förklarat att det inte fanns något som hindrade utvisningen av den radikala imamen. Iquioussen, som har 175 000 följare på YouTube och 44 000 på Facebook, anklagas för att ha hållit hatiska predikningar sedan 2003.

Försöket att utvisa Iquioussen är en del av president Emmanuel Macrons politik för att bekämpa radikaliseringen av Frankrikes muslimska samhällen, där män vägrar hålla kvinnors händer, unga flickor måste bära slöja som täcker deras ansikten och där religiösa skolor ökar, rapporterar Reuters.