Nyheter

S-profilen Saida Hussein Moge  i Göteborg anser att partiet har blivit för främlingsfientligt och spär på rasismen, skriver GP. På sin Facebook-sida kritiserar hon Magdalena Andersson – och skriver vidare att hon tappat förtroende S-ledaren.

Missnöjet har byggts över tid med statsministerns uttalande om ”Somalitown” blev droppen, berättar hon för DN.

Socialdemokraterna står inte längre för de värderingarna samt principerna som jag tror på. Socialdemokraterna kommer längre ifrån sina rötter och närmar sig allt mer höger politik. Samtidigt som de har blivit ett mer främlingsfientligt parti, skrev hon i ett uttalande på Facebook på måndagskvällen.

Hon kritiserar främst Anderssons uttalande om att Sverige inte vill ha något ”Somalitown”. Hon tycker att orden eldar på rasism, hat och utanförskap.

”Jag vill uppmana alla som har tänkt och ge mig sina röster i valet att inte göra det […] Jag ber alla att utnyttja sina röster för att sätta stopp för de onda krafterna i samhället”, skriver hon på Facebook. 

Det var ett uttalande från Magdalena Andersson i DN:s partiledarintervju som blev droppen för henne. Där får statsministern kommentera ett tidigare S-utspel om ett maxtak för utomnordiska personer i utsatta områden.

Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige. Vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har.

Saida Hussein Moge tog illa vid sig av Magdalena Andersson utspel och menar att Socialdemokraterna spär på rasismen i Sverige.

Det kändes som en kniv i ryggen. Det är en person som är så högt upp i hierarkin, högst i landet och i partiet, och hon uttalar sig på det viset om en hel folkgrupp. Som svensksomalier kan jag inte acceptera det. Det spär på hatet, rasismen och känslan av utanförskap, säger Saida Hussein Moge, till DN

Saida Hussein Moge är somalier och känd för sitt engagemang i utanförskapsområdet Biskopsgården i Göteborg och är ledamot i kommunfullmäktige i staden. Hon står på S-listor både till kommunen och riksdagsvalet.