Nyheter

LO satsar nu miljoner för att påverka valet och säkra att Socialdemokraterna ska vinna valet i höst – trots att hälften av medlemmarna röstar på andra partier. 27 procent av medlemmarna i LO är Sverigedemokrater. 

Till DN så säger Susanna Gideonsson, ordförande LO säger att Sverige behöver en starkare socialdemokrati.

På onsdag presenterar LO sin valplattform inför riksdagsvalet i höst. LO kommer i år att göra en rekordstor satsning för att stödja S i kampen om rösterna. Det handlar om tiotals miljoner som LO direkt eller indirekt kommer att pumpa in i kampanjen.

– Det är en stor summa pengar men vi tycker att det är så oerhört viktigt att den politik som nu ska genomföras gynnar vanligt folk. Det motiverar den stora summan, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson, till DN.

Som grundplåt till valkampanjen avsätter LO 30 miljoner kronor. Det är lika mycket som i senaste valet. Skillnaden i år är att LO dessutom gör en stor utbildningssatsning på 20 miljoner kronor och investerar  för att kunna nå alla medlemmar på telefon. Sammanlagt blir det den hittills största satsningen som LO gjort för att hjälpa Socialdemokraterna i valrörelsen.

– S är det enda parti som har kraften och viljan att genomföra reformer som vanligt folk behöver. Vi ska nå fler i den här valrörelsen än i förra. Vi ska ringa mer än en halv miljon människor för att ha ett samtal om politikens innehåll, säger Susanna Gideonsson.

Bland LO-medlemmarna är S största parti för stunden. Men LO-medlemmar som röstar på Sverigedemokraterna har under flera år växt sig starkare och starkare. 2021 så var det över 27% av LO´s medlemmar som röstade på Sverigedemokraterna.