Nyheter

Mannen dömdes till närmare tre års fängelse för grovt skattebrott. Enligt SVT betalade han en annan man som med fejkad identitet fick sitta av fängelsestraffet. Nu utreds händelsen som felaktigt frihetsberövande av särskilda utredningar på Kriminalvården.

Mannen från Uppsala drev, tillsammans med andra män, en omfattande illegal tillverkning av vattenpipstobak och struntade i att betala skatter. Deras olagliga verksamhet avslöjades med hjälp av hemlig kameraövervakning och när Ekobrottsmyndigheten slog till mot männens lokal hittades närmare 800 kilo vattenpipstobak.

Men nu det framkommit att mannen som suttit på Svartsjöanstalten utanför Stockholm inte var rätt person. Den dömda Uppsalabon ska ha betalat en man för att med fejkad identitet inställa sig på anstalten och sitta av tiden, enligt SVT:s uppgifter.

Kriminalvårdschef Sandra Hultgren Stenström bekräftar att de har lämnat över ärendet till sektionen för särskilda utredningar på Kriminalvården.

– De tittar på vad som har hänt och hur det kunde ske, säger hon men vill inte gå in på några detaljer om det inträffade.
Incidenten utreds nu som felaktigt frihetsberövande av särskilda utredningar. Men inte heller utredaren vill ge några fler uppgifter om hur länge fel mannen suttit inlåst eller hur det uppdagades.