Nyheter

Serietecknaren Lisa Wool-Rim Sjöblom har upprörts över Chinateaterns skylt och menar att skylten är en rasistisk nidbild. Nu ber Chinateatern om ursäkt och tar bort skylten.

Hon säger till SVT att kritiken mot logotypen handlar om att de har använt sig av en klassisk rasistisk nidbild av en asiatisk man. Den har ju en väldigt lång och våldsam historia här i väst oavsett vilken intention Chinateatern har haft när de bestämde sig för att använda den, säger Lisa Wool-Rim Sjöblom till SVT.

Även typsnittet menar Wool-Rim Sjöblom har fått kritik för att anspela på en stereotypisk västerländsk skildring av kinesiska tecken.

– Varför känner man sig nödgad när något ska andas ”asiatiskt” att alltid använda bambufonter eller fonter som påminner om kinesisk kalligrafi? Kina är ett enormt land, för att inte tala om Asien som kontinent och där ryms, precis som i väst, tusentals uttryck, säger hon till SVT.

Faksimil: SVT

Chinateatern har bett om ursäkt och man har tagit bort bilden på mannen från huvudentrén.

Chinateatern tillkom på initiativ av byggherren och byggmästaren Carl Zetterberg som i förhandlingar med Charles Magnusson på Svensk Filmindustri beslutat om att uppföra en storbiograf vid Berzelii park. Biografen som även skulle kunna användas som teater skulle ha namnet China och ges en kinainspirerad form. Som arkitekt anlitades Albin Stark, efter arbete i Kina var väl förtrogen med formerna, vilka han anpassade till tjugotalsklassicism.