Nyheter

Med anledning av att moskébesök beordrades kvinnliga elever att täcka året och ha på sig anständiga kläder. Kravet har väckt starka känslor rapporterar P4 Kronoberg.

Inför besöket i moskén i onsdags skickade Växjö Fria Gymnasium ut två meddelanden till eleverna.

”Ni ska ha anständiga kläder och tjejerna ska täcka håret med en sjal eller halsduk. Det finns att låna om du skulle glömma”, stod det i det ena meddelandet.

I den andra meddelandet skrev skolan:

”Tänk på att ha anständiga kläder, dvs inte visa magen, inte urringat, inte för korta byxor/kort kjol etc. Tjejer behöver täcka håret. Tag med en sjal eller bredare halsduk, så att du kan täcka hela håret. Om du har glömt så finns det rena att låna på plats.”

Kvinnliga elever har reagerat starkt på kravet och intervjuas av SR.

– Det är väldigt kränkande för oss tjejer framförallt. Skolans policy är att det ska vara jämställt, men det är ju inte det om vi tjejer måste ha på oss sjal och anständiga kläder medan killarna får gå dit som dom är, säger en av eleverna till SR.

“Kikki” är en av de kvinnliga elever som går på Växjö Fria Gymnasium. Hon är upprörd och undrar hur skolan tänkt när de skickar ut ett meddelande till eleverna om att de ska täcka sig. 

– Jag har inga problem med att besöka en moske, men jag har ett problem med synen på kvinnor som finns inom religion, allra helst islam. Jag är feminist och feminister är ständigt under attack från män och deras toxiska maskulina kultur. Irans kvinnor förtrycks just nu och det dör kvinnor och män i Iran för att de vill slippa slöjan. Samtidigt ska svenska elever tvingas på slöja. Det är så dumt så att man tror att det är ett skämt.