Nyheter

Enligt TT så har de svenska matpriserna skenat snabbare än i de nordiska grannländerna. Ökningen spås också att fortsätta.

Matpriserna i Norge, Danmark och Finland var under oktober månad lägre än i Sverige. Jämfört med oktober förra året steg matpriserna med över 17 procent. Konjunkturinstitutet hade räknat med 13,5 procent.

– Vi har trott att priserna skulle stabilisera sig eftersom världsmarknadspriserna på exempelvis vete och raps har sjunkit. Exporten från Ukraina har också kommit igång igen, säger Erik Glans, ekonom på Konjunkturinstitutet, till TT.

Samtidigt visar kvartalsrapporter från dagligvaruhandeln att branchen fortsätter att öka sina marginaler. Sverige får därmed en mycket lönsam dagligvaruhandel, jämfört med grannländerna.

Enligt Martin Bergström, chef för Konkurrensverkets enhet för otillbörliga handelsmetoder så beror det bland annat på att dagligvaruhandeln är koncentrerad till ett fåtal stora aktörer.

– Finns det få aktörer finns det alltid en risk att konkurrensen fungerar sämre, vi vill se många aktörer som konkurrerar med varandra.

Att priserna på särskilt frukt och grönt ökar så mycket kan också hänga ihop med växelkursen och den svaga kronan.