Nyheter

Matpriserna skenar i Sverige. Barnmat och välling hör till det som ökat mest. Prisökningen på mat i februari är den högsta som sajten Matpriskollen någonsin uppmätt.

– Så här höga tal har vi aldrig sett förut, säger sajtens grundare Ulf Mazur till Göteborgsposten.

Februari månads prisökning på 2,1 procent på dagligvaror är rekord, berättar Mazur. För enbart mat är ökningen ännu större, 2,5 procent jämfört med januari. Matpriskollen började mäta 2015, och har inte någon gång tidigare uppmätt en så stor ökning. Hittills i år, under januari och februari, är prisökningen 3,4 procent för dagligvaror. Tittar man på prisutvecklingen under tolv månader är den 15,2 procent för dagligvaror, och 17,8 procent för den snävare kategorin mat.

Ulf Mazur konstaterar att prisökningarna blivit ett riktigt stort bekymmer för barnfamiljer.

– Det går inte ihop för många. Det börjar bli ett problem som politiker behöver göra något åt, särskilt för exempelvis ensamstående med barn. De som har det tuffast måste ha mat på bordet.

Enligt Mazur så har barnmat ökat mest i pris, 10,8 procent bara i februari. Framför allt är det vällingen som blivit dyr, den har gått upp 11,7 procent i genomsnitt på alla artiklar. Men det finns många vällingsorter som ökat runt hela 20 procent.

Också barnmatsburkar har ökat i pris, plus 9,3 procent. Så kallade ”klämmisar”, påsar med mellanmål, har stigit 5,5 procent i pris under februari.

– Sist barnmaten höjdes, i augusti förra året, höjdes både blöjor, välling och barnmat. Nu är det mest barnmaten, men det drabbar utsatta grupper.

Mazur säger till Göteborgsposten att priserna inte fårstiga mer, det gör oss så fattiga, säger han, och konstaterar att varje procent som matpriserna stiger innebär ökade kostnader för konsumenterna på tre miljarder kronor.