Nyheter

Två pojkar, 16 respektive 17 år, sitter anhållna misstänkta för mord efter att en man i 25-årsåldern sköts ihjäl i Gävle på lördagskvällen.

Enlig polisen kunde de två pojkarna gripas i anslutning till brottsplatsen.

Det har sedan oktober skjutits fyra gånger i Gävle. Två personer har dött och två har skadats och polisen säger att de har svårt att stoppa gängvåldet.

– Vad som kommer att hända framöver är svårt att förutspå. Skyttarna vet inte ens själva eftersom det rör sig om känslorelaterat våld, säger Jale Poljarevius till Expressen.

Poljarevius berättar att det skett en eskalering med skjutvåld. Sommaren 2020 låg två grupperingar i konflikt med varandra, vilket ledde till  många skjutningar och dödsfall.

– Något som särskilt sticker ut är skjutningen förra söndagens skottlossning där allmänheten fick bevittna det mitt på dagen. Man brukar vanligtvis hellre skjuta på andra platser där det inte är så mycket allmänhet.

Poljarevius säger att det är av viktigt att polisen arbetar mer aktivt med att få bort vapen från gängen så att de kan förhindra fler skjutningar i Gävle.

– Nu handlar det om att polisen gör det vi kan för att ta bort vapen och genomföra frihetsberövanden och visitationer.

Polisen vill i nuläget inte uttala sig om motivet bakom skjutningen. Eventuella kopplingar mellan de senaste fyra skjutningarna utreds, säger Poljarevius

– Vi får följa utredningen och se om det är separata eller sammankopplade händelser. Man kan förvänta sig högre polisiär aktivitet, säger Jale Poljarevius.