Nyheter

Enligt den senaste statistiken från polisen har Sverige upplevt en alarmerande ökning av våldsdåd under 2023, med en markant ökning av sprängningar och skjutningar jämfört med tidigare år. Årets totala antal registrerade våldsdåd har nått en oroväckande hög siffra på 496, vilket markerar den mest omfattande våldsnivån sedan 2018, då polisen började sammanställa denna typ av statistik.

Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisregion Mitt, beskriver situationen som liknande ett krig och jämför upplevelsen med att befinna sig i epicentrerna av lågintensiva krigszoner. I en intervju med Ekot understryker han det dramatiska och intensiva läget som landet har ställts inför under året.

Tyvärr förutspår experter ingen minskning av gängbrottsligheten nästa år. Polismästaren vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning (Noa) framhåller utvecklingen i sitt vinterprat på Sveriges Radio och konstaterar att både gärningsmän och offer inom gängbrottsligheten blir allt yngre. Denna alarmerande trend indikerar att nya gränser inom kriminaliteten ständigt överskrids.

Den ökande frekvensen av våldsdåd och den förväntade fortsatta ökningen av gängbrottsligheten sätter press på myndigheterna att vidta åtgärder för att hantera och bekämpa denna oroande situation. Samtidigt fortsätter samhället att söka lösningar för att förhindra och minska den växande våldsnivån i Sverige.