Nyheter

Transport överklagar nu till Högsta domstolen efter att de förlorat i hovrättens dom som ogiltigförklarade uteslutningen av sverigedemokraten Mats Fredlund, skriver TT.

– Om hovrättsdomen får stå sig så kränks våra medlemmars föreningsfrihet. Vi har tagit fram våra stadgar efter långa diskussioner på kongresser och bestämt hur de ska tolkas, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare i Transport till TT.

Transports menar medlemmar i Sverigedemokraterna inte delar Transports formuleringar om alla människors lika värde. Vilket är inskrivet i Transports stadgar. Transport har därför en princip om att att aktiva sverigedemokrater inte får vara medlemmar.

Mats Fredlund uteslöts 2018 i samband med att han blev invald i kommunfullmäktige i Kiruna.

– Det är alla människors rättighet att kunna få vara med i svenska fackförbund, kommenterade Fredlund i efter domen i hovrätten.

Det är ännu inte känt om Högsta Domstolen kommer att ta upp ärendet.