Nyheter

Den första mars kommer författaren och Bulletin-krönikören Jan Sjunnesson att åtalas vid Varbergs tingsrätt. Åtalet gäller hets mot folkgrupp. Orsaken är en kommentar Sjunnesson skrev när han länkande en artikel från Omni

Det är Tomas Åberg självutnämnd näthatsgranskare som anmält Jan Sjunnesson. Nyligen fick Tomas  Åberg journalisten Joakim Lamotte dömd för grovt förtal efter att Lamotte delat med sig av myndighetsuppgifter kring Åbergs felaktiga hantering av djur. Åberg har själv i förhör erkänt att han hanterat sina djur felaktigt och menade att det berodde på sjukdom. Av olika anledningar åtalades Tomas Åberg aldrig för djurplågeri. Åberg erkände brott mot djurskyddslagen enligt offentliga uppgifter.

Det var i Januari som Sjunneson länkade till en artikel i Omni som handlade om ett antal kriminella individer som utgav sig för att vara poliser och tog sin in hos äldre för att stjäla från dom. Sjunnesson länkade artikeln på Twitter och skrev som kommentar “romsk specialitet”.

Bild: Twitter

Näthatsgranskaren Tomas Åberg anser att Sjunnessons kommentar är ett brott och valde därför att anmäla. Även åklagaren verkar vara av den uppfattningen eftersom han valt att väcka åtal, säger Åberg till Bulletin.

Jan Sjunnesson förklarar till Bulletin att orsaken till att han skrev ”romsk specialitet” var för att han läst om polisgruppen Circa som specialiserat sig på att kartlägga åldringsbrott och dess förövare. I boken ”Romer i Sverige” av Karl-Olov Arnstberg säger dåvarande chefen för Circa-gruppen att det är en typ av brott som nästan alltid begås av romer, säger Sjunnesson till Bulletin.

Ola Bengtsson, Sjunnessons juridiska ombud, anser att Sjunnesson bara har påpekat att åldringsbrott är en romsk specialitet baserat på fakta, inte att alla romer begår brott mot åldringar

Polisens Circa-grupp som funnits sedan 2009 är specialiserad på att kartlägga och följa utländska ligor som utför åldringsbrott i Sverige.