Nyheter

Bulletins krönikör Jan Sjunnesson döms av Varbergs tingsrätt för hets mot folkgrupp. Anledningen är en kommentar på Twitter till en nyhet om åldringsrån. Påföljden blev villkorlig dom och drygt 13 000 kronor i dagsböter för hets mot folkgrupp.

Sjunnessons kommentar kring Omnis artikel fick Näthatsgranskaren Tomas Åberg att reagera och han anmälde Sjunnesson för hets mot folkgrupp. Sjunesson erkänner att han skrivit kommentaren ”romsk specialitet” på Twitter i anslutning till artikeln från Omni. Han nekar dock till att ha haft något brottsligt uppsåt med sin kommentar. Sjunnesson menar bara att han lutade sig mot de fakta som finns gällande romer och rån mot äldre. Fakta som stöds av forskning och av polisens egna rapporter.

Sjunnesson  berättade att  han har läst om polisgruppen Circa, som specialiserar sig på att kartlägga åldringsbrott och dess förövare, och att han baserade sin kommentar på den informationen som framkom ur deras rapporter. Sjunnesson hänvisade också till borken ”Romer i Sverige” av Karl-Olov Arnstberg.

Varbergs tingsrätt menar dock att Sjunnesson haft ett brottslig uppsåt och att hans kommentar orsakat skada för en grupp.

”Inlägget gav uttryck för missaktning av gruppen romer och inbjöd inte till någon diskussion. Enligt tingsrättens bedömning var det fråga om ett kränkande värdeomdöme som helt klart översteg gränsen för saklig kritik och debatt,” skriver tingsrätten i sin dom.

Till Bulletin säger Sjunnesson att hets mot folkgrupp är en gummiparagraf som förhindrar angelägna samtal om till exempel brottsliga folkgrupper.

Jan Sjunnesson säger att han kommer att överklaga domen.