Ansvarig utgivare för den invandringskritiska nyhetssajten Samnytt, Mats Dagerlind, har nyligen blivit dömd till en månads fängelse. Orsaken är att Samnytt har anklagats för att ha förtalat Tomas Åberg, en person som varit aktiv inom Näthatsgranskaren.

Samnytt har publicerat flera artiklar som kritiserar den nu nedlagda föreningen Näthatsgranskaren, som tidigare fick statliga bidrag för att anmäla pensionärer på Facebook för hets mot folkgrupp. I dessa artiklar har man även rapporterat om anklagelser mot Tomas Åberg för omfattande djurplågeri, anklagelser som aldrig resulterade i åtal då Åberg undvek att bli delgiven brottsmisstankarna.

Tidigare har andra personer, inklusive journalisten Joakim Lamotte och flera pensionärer, blivit dömda för att ha delat information om djurplågeriet. Åberg har också pekats ut som en ”vedervärdig människa” i Samnytts artiklar.

Nu har Stockholms tingsrätt dömt Mats Dagerlind för två fall av förtal och ett fall av grovt förtal. Han har också ålagts att betala ett skadestånd på 20 000 kronor till Åberg, som hade begärt 50 000 kronor. Dessutom ska Dagerlind betala 1 000 kronor till brottsofferfonden och 6 770 kronor i rättegångskostnader.

Tingsrätten motiverar fängelsedomarna med att grovt förtal, särskilt när det har spridits i stor omfattning, överskrider gränsen för bötesstraff. Dagerlind nekar till brott och argumenterar att det är viktigt att personer med makt, som Åberg, granskas.