Nyheter

Hösten 2022  startade ett projekt med bland annat arbetsförmedlingen för att locka arbetslösa kvinnor i Malmö till Norrland. Projektet  kostade närmare 70 miljoner kronor och nu konstaterar man att det hela ledde till noll jobb för kvinnorna i Malmö, rapporterar Dagens Nyheter.

Internationella kvinnoföreningen i Malmö (IKF). samarbetade med de två arbetsmarknadsprojekten Relocate och React EU Relocate, som lanserats av Skellefteå kommun, Region Västerbotten, Arbetsförmedlingen och Northvolt till en kostnad av 70 miljoner. Internationella kvinnoföreningen i Malmö har under åren fått miljoner i bidrag från bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUFC) och statsbidrag från Jämställdhetsmyndigheten.  Tros frikostiga bidrag så har kvinnoföreningen inte lyckats med att få in arbetslösa kvinnor på arbetsmarknaden.

Av de 412 personer som deltagit i projektet har ett fåtal fått sig ett arbete och sju påbörjat en vuxenutbildning.

Tatjana Ristovski, som är verksamhetsledare hos IKF förklarar i Dagens Nyheter att det varit mycket krångel och byråkratiskt för kvinnorna. De har varit tvungna att fylla i CV och klicka på länkar för att söka arbeten. De har också behövt söka resebidrag via lokala arbetsförmedlingar. Vilket framgår i Dagens Nyheters artikel varit för övermäktigt för kvinnorna.

Trots att projektet kostat över 70 miljoner kronor och inte lett arbete för kvinnorna är de inblandade väldigt nöjda med projektet.