Nyheter

Under helgen aviserade lokförare att de skulle gå ut i strejk under måndagen. Viket dom gjorde. Det skapade enorma störningar i Stockholms pendeltågstrafik. Miljöpartiet som är ansvariga för beslutet att dra in tågvärdarna vägrar att svara på frågor.

Vid Centralstationen i Stockholm samlades under dagen ett 30-tal lokförare för att protestera med det beslut om att dra in tågvärdar på pendeltågen och istället ersätta dem med kameror. Ett beslut som många lokförare anser är en säkerhetsfara då bara en person har hand om tågsetet.

Lokförarna har ett krav och det är att tågvärdar kommer tillbaka till tågen.

Pendelklubben , det fackförbund som normalt lokförare är med i har inte informerats om strejken. De ger dock ett visst stöd till de strejkande lokförarna. Susanne Högye-Bäckman, ordförande SEKO pendelklubben säger till Aftonbladet att det inte är hållbart att man kan inte sitta som ensamförare i tåget om det händer något. Det är en jättestor psykisk stress och därför har vi haft många sjukskrivningar.
– Jag kan inte annat än att hoppas att det går vägen. Vi slåss ju för samma sak men på olika sätt.

Det har varit en väldigt stökig dag för många resande i Stockholm i dag. SL har gjort allt de kunnat för att lösa situationen.

Trots förseningar och köbildningar så har lokförarna än så länge stöd från resenärerna i Stockholm. Strejken väntas pågår i 3 dagar.

– Om det räddar liv och gör tågresorna säkrare så ser jag inga större problem med detta. Det handlar om alla resenärernas väl och ve så jag förstår lokförarna som strejkar, säger en förbipasserande till Document när vi besöker Centralen i Stockholm på måndagen.

Beslutet att dra in tågvärdarna gjordes av det blågula i Stockholm 2021. Document har under dagen försökt att nå ansvariga politiker i miljöpartiet som var med och tog beslutet 2021. Nuvarande trafikregionrådet Anton Fendert (MP) säger att det rör sig om en utpressningsförsök. Före valet så lovade Fendert att tågvärdarna skulle vara kvar men har nu varit med om att driva igenom att värdarna ska tas bort.