Nyheter

Polisen har under dagen haft en pressträff med anledning av våldsvågen i Stockholm. Polisen berättade att kriminella i allt högre utsträckning använder barn i våldshandlingar och för att sälja narkotika. Stora delar av den narkotikaförsäljning som pågår styrs från utlandet enligt polisen.

Just nu sitter 440 personer sitter häktade i ett 40-tal ärenden, berättar Erik Widstrand, tillförordnad biträdande regionpolischef Stockholm. Widstrand berättar vidare att polisen i helgen genom en insats förhindrade ett gängmord.

– Vi har jobbat intensivt med att försöka avvärja grova brott, ett cirka 40-tal våldsdåd som skulle kunnat resultera i mord, senast i lördags, i södra Stockholm. Vi träffade två ungdomar, en pistol och annan utrustning som indikerade att de tänkte begå ett grovt brott, säger Erik Widstrand, tillförordnad biträdande regionpolischef Stockholm, vid en pressträff.

Våldet och råheten har krupit ner i åldrarna och Widstrand berättar vidare att polisen numer träffar på barn i 11-årsåldern som är djupt inblandade i kriminell gängverksamhet.
Det kan handla om11-åringar som har mobiltelefoner som de fått av narkotikaförsäljare för att göra jobb åt gängen.

– Vi ser 15-åringar som hämtar från fotbollsträningen för att åka och skjuta någon. Vi ser 14-åringar med automatkarbiner som de knappt kan bära. Det är en bekymmersam utveckling och vi måste tillsammans med andra stoppa utvecklingen, sa Erik Widstrand.

Texten uppdateras.