Nyheter

Fredagen den 16 juni höll regeringen ett klimatmöte där de samlat företagare och regeringsföreträdare för att diskutera klimat, miljö och framtiden. Aktivister hade lovat att störa mötet men det slutade mest i falsksång och långa stunder av väntan i en stekhet sol.

De klimatdemonstranter som protesterade utanför hotellet där klimatmötet hölls var missnöjda över att de inte var inbjudna till mötet och gjorde allt i sin makt för att tillkalla uppmärksamheten från mötesdeltagarna. De fick dock ingen som helst respons från de på klimatmötet.

Aktivisterna försökte störa så mycket de kunde med små medel. De satte sig i gator och försökte blockera dörrarna in till hotellet. Men polisen var snabbt på plats och lyfte undan aktivisterna.

Större delen av dagen fick aktivisterna stå i 30-tradig värme och stekas i solen och deras sånger och protester blev allt svagare ju längre dagen gick. En person från hotellet piggade dock upp genom att bjuda på Wraps som han påstod var veganska. Vilket dom delvis var, men enligt säkra källor så innehöll wrapsen äkta smör. Vem den okände mannen var är oklart. Om han bodde på hotellet eller var med på mötet har inte gått att få reda på.

Statsminister Ulf Kristersson (M) som inledde mötet sa att det krävs mer arbete för att nå de mål som satts upp. Hur regeringen har i fokus hur Sverige ska ställa om till fossilfritt med nettonollutsläpp av koldioxid till 2045, men att det krävs mer hårt arbete.

Kristersson sa att vägen dit är tuff. Men Sverige har redan gjort mycket då vi lagt grunden för en bra miljöpolitik på ett stabilt sätt.

– Den goda nyheten är att en tredjedel av sträckan redan är avklarad. Den jobbiga är att två tredjedelar ligger framför oss, sa han.

Kristersson lyfte att det är viktigt att vi kommer bort från ideen att en grön omställning skulle leda till försämringar och uppoffringar. Han poängterade att det är precis tvärtom. Den gröna omställningen är möjligheter.

– Vi måste komma bort från föreställningen att grön omställning bara innebär uppoffringar. För Sverige innebär det tvärtom stora möjligheter, säger statsministern när han inledningstalar.

Kristersson sa att frågan om klimat och miljö är viktigt. Att det är bråttom men det är viktigt att vi gör rätt saker för att värna om klimat, miljö och framtiden.

Enligt polisen så gick dagen bra och inga stora störningar skedde mot mötet.