Nyheter

32 personer dödades och flera hundra skadades i ett terrorattent i Bryssel 2016. Nu döms åtta män för mord och mordförsök i terrorsyfte. Osama Krayem från Sverige, döms för mord och terrorbrott.

Två av offren var svenskar, en yngre kvinna bosatt i Bryssel och en kvinna på besök hos en anhörig.

Terrorrättegången som varit den dyraste i Belgiens historia inleddes i december i fjol. Enbart kostnaden för rättegången tros ha kostat närmare 400 miljoner kronor. Totalt dömdes sex av de tio misstänkta männen. Islamiska staten, IS, kom senare att ta på sig attackerna som utfördes av tre stycken självmordsbombare.

Osama Krayem föddes i Malmö 1992 och har var en av de första svenskarna som anslöt sig till IS. I åtalet så har han pekats ut som en av självmordsbombarna men han backade ur i sista sekunden. Krayem avtjänar just nu ett 30-årigt fängelsestraff för inblandning en terrorattack i Paris 2015 där 130 människor dödades.

Osama Krayem växte upp på Rosengård i Malmö. Han studerade byggprogrammet på gymnasiet och spelade fotboll. Enligt många var han en talang och sågs ha en framtid inom fotbollen. Enligt vänner och släktingar så radikaliserades Krayem när han var i 20-års åldern. Han anslöt tidigt till IS och på sociala medier sågs han ofta posera med vapen. Enligt fransk underrättelsetjänst så ska Krayem också ha varit med i en propagandafilm där en jordansk pilot avrättades.

Vilket straff de dömda kommer att få meddelas i september.