Kommentarer

Den svenska utrikesministern Tobias Billström sade i sitt tal till FN:s generalförsamling att regeringen kommer att genomföra en revidering av lagen om allmän ordning som ger polisen möjlighet att förbjuda koranbränningar på offentliga platser.

Den svenska regeringen signalerar därmed att den kommer att följa den danska regeringen, som har lagt fram en lag som förbjuder ”oanständig behandling” av alla religiösa objekt.

Billström var obetingad i sin fördömelse av koranbränningar och hävdade att de som stod bakom det gjorde det för att skapa splittring mellan folkgrupper. Det är en mycket partisk tolkning. De som har bränt Koranen har gjort det som en protest mot dess innehåll och dess legitimering och uppmaning till våld och förtryck.

Den svenska utrikesministern valde istället att be om ursäkt utan reservation gentemot världens och Sveriges muslimer.

Billström väljer att tolka en handling utifrån den kränktes uppfattning. Han nämner inte yttrandefriheten med ett enda ord, utom på slutet i en allmän formulering.

När den tidigare yttrandefrihetskommittén under Francis Sejersted lämnade in sin rapport var en av slutsatserna att den kränkte inte kunde definiera gränserna för yttrandefrihet.

 

Under de senaste månaderna har Sverige bevittnat respektlösa bränningar av Koranen. Dessa skändelser utförs av extremister och provokatörer som syftar till att så split mellan muslimer och icke-muslimer.

Vi får inte låta dessa provokatörer lyckas.

Den svenska regeringen är fast i att kraftigt avvisa all form av intolerans. De kränkande handlingar som begås av enskilda under demonstrationer i Sverige speglar inte den svenska regeringens åsikt eller majoriteten av det svenska folket.

Genom åren har Sverige tagit emot ett stort antal muslimer och har strävat efter att integrera nykomlingar och deras barn i vårt samhälle. Sverige upprätthåller tät dialog med den muslimska världen och har inbjudit generalsekreteraren för Organisationen för islamiskt samarbete att besöka Sverige.

Rätten till religionsfrihet, mötesfrihet, yttrandefrihet och rätten att demonstrera är grundlagsfästa rättigheter i Sverige. Dessa friheter har tjänat vårt samhälle och vår sociala sammanhållning väl och har gjort oss till ett öppet och fritt samhälle.

Den svenska regeringen har beslutat att genomföra en utredning för att granska lagen om allmän ordning, som reglerar den svenska polismyndighetens befogenhet att neka en ansökan om tillstånd att hålla en offentlig sammankomst.

Vi måste stå tillsammans för att bekämpa alla former av rasism, intolerans och hat.

 

In recent months, Sweden has witnessed disrespectful burnings of the Quran. These desecrations are being carried out by extremists and provocateurs that seek to sow division between Muslims and non-Muslims.

We must not let these provocateurs succeed.

The Swedish Government is firm in strongly rejecting any act of intolerance. The offensive acts committed by individuals at demonstrations in Sweden do not reflect the opinion of the Swedish Government nor that of the majority of the Swedish people.

Over the years, Sweden has received a great number of Muslims and has strived to integrate the newcomers and their children into our society. Sweden remains in close dialogue with the Muslim world and has invited the Secretary-General of the OIC to visit Sweden.

The rights to freedom of religion, freedom of assembly, freedom of expression and freedom to demonstrate are constitutional rights in Sweden. These freedoms have served our society and our social cohesion well and made us an open and free society.

The Swedish Government has decided to carry out an inquiry to review the Public Order Act, which governs the Swedish Police Authority’s scope to deny a permit application to hold a public gathering.

We must stand together to combat all forms of racism, intolerance and hatred.

Ryssland

Men gentemot Ryssland var den svenska utrikesministern istället offensiv och kraftfull. Större delen av talet handlade om inneslutning, bekämpning och bestraffning av Ryssland.

I flagrant strid med internationell lag försöker Ryssland att neka Ukraina dess rätt att existera som en suverän nation. Om vi tillåter detta kommer Ryssland bara att fortsätta sina imperialistiska ambitioner. Detta kommer inte att stanna vid Ukraina. Ukrainas soldater kämpar inte bara för Ukrainas överlevnad, utan också för vår säkerhet och för respekten för territoriell integritet. (…)

Ryssland måste, och kommer, att hållas ansvarigt. (…)

Ansvarighet, inklusive för brottet aggression, är en förutsättning för rättvisa för offren och en avskräckande mot framtida överträdelser. Sverige stöder inrättandet av en tribunal för brottet aggression begånget mot Ukraina.

Billström underströk att Sverige nu överger en neutralitetslinje som man har följt sedan 1812, med andra ord, det är en historisk förändring. Man går från neutral till krigisk på några få månader. Det är banbrytande.

Men gentemot OIC är Sverige samarbetsvilligt. Där säljs de friheter som Sverige har haft nytta av i 200 år ut. Vad för slags Sverige blir detta?

 

Sweden’s National Statement at the 78th Session of the United Nations General Assembly