Nyheter

Petra Lundh, den nuvarande hovrättspresidenten i Svea hovrätt, har utsetts till Sveriges nya rikspolischef och blir därmed den första kvinnliga personen att inneha denna position. Hon tar över efter Anders Thornberg och har en imponerande bakgrund inom rättsväsendet, med erfarenhet som särskild utredare i statliga utredningar och arbete vid Justitiedepartementets straffrättsenhet.

Lundh är jurist och har tidigare tjänstgjort som riksåklagare och chefsrådman i Stockholms tingsrätt. Under en presskonferens delade Lundh med sig av att det var ett av de svåraste besluten i hennes karriär att acceptera rollen som Sveriges rikspolischef. Hon betonade det förtroende som regeringen visade henne som en avgörande faktor för sitt beslut.

Lundh kommenterade sitt fokus på att bekämpa kriminella gäng och betonade behovet av att öka närvaron av polisen i samhället för att skapa en starkare trygghetskänsla bland medborgarna. Hon underströk också vikten av att optimera användningen av polisens resurser för att uppnå effektiva resultat. Sverige ska vara ett säkert land för medborgarna, sa Lundh.