Nyheter

Regeringen i Sverige planerar att inkludera information om totalförsvaret i samhällsorienteringen för nyanlända, enligt rapporter från Sveriges Radio Ekot. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) understryker att detta är nödvändigt eftersom totalförsvarsplikten gäller alla som är bosatta i Sverige, oavsett medborgarskap.

För närvarande saknas enligt ministern en samlad bild av innehållet i samhällsorienteringen för nyanlända, som kan variera mellan olika kommuner. Regeringen strävar efter att omforma denna orientering och införa vad de kallar ”Sverigekursen”. Med den nya kursen är avsikten att sätta ökat fokus på rättigheter, skyldigheter och värderingar i Sverige, där totalförsvarsplikten, som gäller alla, ses som en viktig del.

Arbetsmarknadsministern betonar att det inte finns några hinder för att uppdatera kursplanerna redan idag. Nyligen fattade regeringen även beslut om att kunskaper om totalförsvaret och Nato ska ingå i gymnasieundervisningen. Det pågår även en utredning om dessa ämnen bör inkluderas i grundskolans läroplan.

Dessa åtgärder visar regeringens strävan att integrera kunskap om totalförsvaret på olika nivåer av det svenska samhället, inklusive bland nyanlända och i skolundervisningen, för att öka medvetenheten och förståelsen för Sveriges totalförsvarsplikt.