Nyheter

Åklagare Pia Björnsson, har startat en utredning mot Sameh Egypstons kring hans uppmärksammade avhandling om Muslimska brödraskapet, som presenterades vid Lunds universitet förra året.

Egyptson, forskare och teologidoktor vid Lunds universitet, hävdar att hans forskning har genomförts inom ramen för akademisk frihet och att utredningen är ett försök att skrämma bort forskare från att arbeta med viktiga samhällsfrågor.

I februari förra året presenterade Egyptson avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” vid Lunds universitet. I avhandlingen argumenterade han för att Islamiska förbundet i Sverige är en gren av Muslimska brödraskapet, vilket skulle indikera att Sverige har infiltrerats av politisk islam.

Avhandlingen innehöll namn på flera personer som var aktiva inom Islamiska förbundet i Sverige eller dess underorganisationer, vilket ledde till flera klagomål till Överklagandenämnden för etikprövning (Önep). Klagomålen hävdade att Egyptson hade hanterat känsliga personuppgifter relaterade till religion och personuppgifter om lagbrott utan att ha fått godkännande från etikprövningsnämnden, vilket normalt krävs. Egyptson hävdar dock att lagen om etikprövning inte kan tillämpas eftersom han påbörjade forskningen 1999, fem år innan lagen trädde i kraft, och att de uppgifter han använde inte anses vara känsliga.

Nu har åklagaren Pia Björnsson inlett en förundersökning om Egypstons avhandling. Förundersökningen fokuserar på om Egyptson hade tillstånd för sin forskning och berör inte själva innehållet i avhandlingen. Enligt Björnsson finns det för närvarande ingen misstänkt för brott, och om det skulle visa sig att ett brott har begåtts är det oklart om Egyptson, hans handledare eller någon annan är ansvarig.

Egyptson hävdar att utredningen är ett försök att avskräcka forskare från att arbeta med vissa ämnen och att han har bedrivit sin forskning inom ramen för akademisk frihet.