Nyheter

Säkerhetschefen Charlotte von Essen tonar ner den nyligen publicerade rapporten från länsstyrelsen i Stockholm som påstås ha fastställt närvaron av fosgen vid Säpos högkvarter i fredags. Det var SvD som avslöjade innehållet i rapporten igår.

Von Essen försöker lugna allmänheten genom att betona det som räddningsledaren tidigare konstaterat: ”Det fanns ingen gas i våra lokaler när vi avbröt insatsen”, säger hon till TT.

När hon ombeds förklara rapportens innebörd ytterligare så upprepar hon återigen räddningsledarens uttalande, vilket hon anser vara av stor vikt att ta till sig.

Hon själv evakuerades från lokalen under fredagens larm. ”Vi kunde dock fortsätta vår verksamhet under eftermiddagen. Jag kände mig helt trygg när jag återvände till lokalen.”

För närvarande pågår en utredning angående eventuell vållande till kroppsskada.

Svenska Dagbladet rapporterar att sensorer på byggnadens tak detekterade spår av fosgen. Att det rör sig om fosgen får Joakim von Braun, underrättelseexpert med en bakgrund på Säpo, att höja på ögonbrynen.

– Det är flera hundra år gammalt och användes framför allt under första världskriget. Forskningen kring kemiska vapen finns hos FOI uppe i Umeå, så jag har väldigt svårt att hitta någon vettig förklaring till att Säpo har ett fosgenlarm, säger han till TT.

Att någon med uppsåt skulle ha släppt ut gasen ser han inte heller som troligt.
– I så fall får man väl vänta sig att det dyker upp fler fosgenlarm. Jag har väldigt svårt att se det, trots att jag är bra på att hitta konspirationer. Det verkar vettlöst att någon med vilje skulle göra något sådant. Jag har svårt att se motiven bakom.

Förekomsten av fosgen tror han har en enklare förklaring än att det rör sig om en attack.
– Av att man har svetsat, eller något annat, och att kolmonoxid och klorgas då kunnat förenas i antingen fosgen eller något som liknat det. Sedan när man slutat försvinner gasen och blandas upp i luften.