Nyheter

Regeringen har beslutat att utvisa en kinesisk journalist som suttit i förvar sedan oktober efter att ha gripits av Säpo. Kvinnan anses vara ett ”allvarligt hot mot rikets säkerhet

Kvinnan anlände till Sverige för nästan två decennier sedan och har sedan dess varit gift med en svensk man samt har ett barn här. Enligt rapporter från Göteborgs-Posten och SVT:s Uppdrag Granskning har Säpo, Säkerhetspolisen, indikerat att hon har varit inblandad i aktiviteter som utgör en säkerhetsrisk för Sverige under mer än tio år.

”Säpo anser att den information de besitter är högst tillförlitlig. Den klagande utgör en allvarlig risk för rikets säkerhet,” meddelar Säpo till Migrationsöverdomstolen.

Förra november tog Migrationsverket beslutet att utvisa den 57-åriga journalisten, men detta beslut överklagades. Nu har regeringen tagit det slutgiltiga beslutet. Kvinnan ska utvisas och får ett livstidsförbud mot att återvända till Sverige. Beslutet undertecknades av justitieminister Gunnar Strömmer den 4 april.

Enligt kvinnans advokat, Leutrim Kadriu, hävdar hon själv att hon inte utgör något hot mot Sveriges säkerhet.

– Det är svårt för mig att gå in på exakta detaljer med tanke på att det är mycket som är omgett av sekretess, i och med att det här är ett ärende som rör rikets säkerhet.